Почетна | За нас Патници |Бизнис заедница| Контакт|Мапа на са?тот
Пребарување:
 

 Актуелно
ИЗМЕНА НА ОБРАСЦИ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ ОПШТА ГАРАНЦИЈА
ИЗВЕСТУВАЊЕ- ПРОМЕНЕТ ОБРАЗЕЦ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ БАРАЊЕ ЗА ПОТВРДА ЗА ЦЕНТРАЛЕН РЕГИСТАР
ИНФОРМАТИВАН БРОШУРА ЗА ПАТНИЦИ
ПРИЈАВЕТЕ ПАРИ
ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ 2015
НЕ ЗА НЕЛЕГАЛНИ АЛКОХОЛНИ ПИЈАЛОЦИ
ВОДИЧ ЗА ЦАРИНЕЊЕ НА СТОКИ 2016

Водич за царинење на стоки 2016.xls

Водич за царинење на стоки 2016.doc

Водич за царинење на стоки 2016.csv

ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА ЦАРИНСКАТА УПРАВА ЗА ТРЕТ КВАРТАЛ 2015 ГОДИНА
УСНО ПРИЈАВУВАЊЕ НА СТОКА
Корелациони табели (царинска тарифа) 2015/2014 и 2014/2015
Одлука за усогласување и менување на Царинската тарифа за 2016 година

(Сл.весник на РМ бр.216/2015)

Корелациони табели (царинска тарифа) 2016/2015 и 2015/2016
ПОВИК ЗА СКЛУЧУВАЊЕ НА АНЕКС КОН ДОГОВОРИТЕ ЗА КОРИСТЕЊЕ НА КОМПЈУТЕРСКИОТ СИСТЕМ МАКЦИС
СООПШТЕНИЕ за начинот на постапување со погрешните уплати на евидентната сметка 845-00960 на ЦУ
Уредби за распоредување

Уредбата за изменување и дополнување на Уредбата за распоредувањето на одредени стоки во Комбинираната номенклатура согласно регулативите на ЕК  (Сл. Весник 133/2016)

ЛИСТА НА ПРАШАЊА ЗА СТРУЧНИОТ ДЕЛ ОД ИСПИТОТ ЗА ЦАРИНСКИ СЛУЖБЕНИЦИ
ОДЛУКА ЗА РАСПОРЕДУВАЊЕ НА СТОКИТЕ НА ФОРМИ НА ИЗВОЗ И УВОЗ
ОВЛАСТЕНИ ПЕЧАТНИЦИ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ И ДИСТРИБУЦИЈА НА ЕУР ОБРАСЦИ
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА - НА ШТО ТРЕБА ДА СЕ ВНИМАВА ПРИ УВОЗ НА УПОТРЕБУВАНИ ВОЗИЛА!
БРОЈ НА УВЕЗЕНИ ВОЗИЛА
 
  Интерактивна мапа на царинарници Отворена линија 

Испратете прашања,
жалби, сугестии

 
Пребарување низ царинска 
тарифа-ТАРИМ
  Состојба на граници и царински испостави   Најчесто поставувани прашања
 Вести
  02.12.2016    ИНФОРМАЦИЈА ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНА ОБУКА ЗА ПОЛАГАЊЕ НА СТРУЧЕН ИСПИТ ЗА ЛИЦЕНЦИРАН ЗАСТАПНИК

Царинската управа на Република Македонија организира претходна обука за полагање на стручен испит за лиценциран застапник. Обуките ќе се одржат во Скопје, во Централната управа (стар објект) на 6.12; 13.12; 15.12 и 20.12.2016 година со почеток од 10:00часот.
повеќе ...

30.11.2016   ЦАРИНСКАТА УПРАВА АКТИВНО СЕ ВКЛУЧИ ВО АКЦИЈАТА „ДЕН НА ДРВОТО - ЗАСАДИ ЈА СВОЈАТА ИДНИНА!“

Царинската управа на Република Македонија, како во сите досегашни акции, активно се вклучи и во осумнаесеттата по ред акција „Ден на дрвото - Засади ја својата иднина!“ под мотото „Засади еко иднина!“, која се одржа на 30 ноември 2016 година.
повеќе ...
28.11.2016   ЗАПЛЕНЕТИ 200 КИЛОГРАМИ ТУТУН, 134 ПАКОВКИ ЛЕКОВИ, ЦИГАРИ, МОТОРЦИКЛ И ДРУГО

Мобилните царински тимови спречија обид за криумчарење на 134 паковки со лекови и 100 килограми тутун за водено луле, со вкупна вредност од околу 195 илјади денари.
повеќе ...
25.11.2016   ЦАРИНСКАТА УПРАВА И ДРЖАВНИОТ ИНСПЕКТОРАТ ЗА ЗЕМЈОДЕЛСТВО ПОТПИШАА МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА

Царинската управа и Државниот инспекторат за земјоделство на Република Македонија денес (25 ноември 2016 година) потпишаа Меморандум за соработка.
повеќе ...
23.11.2016   ДЕМАНТ ВО ВРСКА СО ВИДЕОТО ЗА ЗАПЛЕНЕТИТЕ ДРОНОВИ

За да обезбедиме точно информирање и со цел да прикажаме целосна и вистинита слика пред јавноста, во врска со видеото објавено на социјалните мрежи и на некои од интернет порталите, во кое американски турист зборува за своето искуство со македонската царина кога му биле запленети дронови, Царинската управа остро реагира на невистините изнесени во видеото со кое се нарушува угледот на Царинската управа, други институции и целиот правен систем.
повеќе ...
23.11.2016   ЗАВРШЕН ПРОЕКТОТ ЗА ХАРМОНИЗАЦИЈА НА ЗАКОНОДАВСТВОТО ЗА АКЦИЗИ СО ПРАВОТО И ПРАКТИКИТЕ НА ЕУ

Денес (23 ноември 2016 година) се одбележа завршувањето на Твининг проектот „Хармонизација на законодавството и процедурите со правото и најдобрите практики на ЕУ, поврзани со акцизите“.
повеќе ...
22.11.2016   ОДРЖАНА ОБУКА НА ТЕМА „ОСНОВИ НА СМЕТКОВОДСТВО И ВИДОВИ НА ДОКАЗИ ПРИ ПОДНЕСУВАЊЕ НА ДДВ ПРИЈАВА“

На 21 ноември 2016 година Царинската управа на Република Македонија во соработка со Даночната академија при Управата за јавни приходи организираше обука на тема „Основи на сметководство и видови на докази при поднесување на ДДВ пријава“.
повеќе ...
22.11.2016   ЗАПЛЕНЕТИ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ, РАЧНИ ЧАСОВНИЦИ, ЦИГАРИ И ДРУГО

Во текот на минатата недела, царинските службеници открија повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани мобилни телефони, рачни часовници, цигари, футроли за очила, нишесте, апарати за обработка на овошје и зеленчук, мрежи за лов на риби, бор-машини, компресори за гуми и сообраќајна дозвола.
повеќе ...
18.11.2016   ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРОМЕНА НА ЦАРИНСКИ ДАВАЧКИ ВО РАМКИ НА КВОТА ЗА ЧЕТВРТ КВАРТАЛ ВО 2016 ГОДИНА

Ве известуваме дека поради целосно искористување на количината на квота предвидени за четвртото тромесечие од 2016 година за Европска унија има промена на царинските давачки во рамки на квота за стоките кои се распоредуваат во тарифната ознака 07019090. За овие стоки почнувајќи од 21.11.2016 година, царинските давачки во рамки на квота изнесуваат 50% од МФН наместо досегашната стапка 0%, односно царинската стапка за стоките од оваа тарифна ознака во рамки на квота изнесува 15% .
повеќе ...
17.11.2016   ДЕЛЕГАЦИЈА НА ЦАРИНСКА УПРАВА НА 13-ОТ СОСТАНОК НА SELEC

Делегација на Царинска управа на Република Македонија, предводена од директорката, присуствува на 13-от состанок на Советот на Југо-источниот европски центар за спроведување на законот (SELEC), што се одржува денес (17 ноември 2016 година) во Букурешт, Романија.
повеќе ...
15.11.2016   ЦАРИНСКА УПРАВА И АГЕНЦИЈАТА ЗА ЛЕКОВИ И МЕДИЦИНСКИ СРЕДСТВА ПОТПИШАА МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА

Царинската управа на Република Македонија и Агенцијата за лекови и медицински средства на 15 ноември 2016 година потпишаа Меморандум за соработка како резултат на добрата долгогодишна соработка.
повеќе ...
14.11.2016   ЗАПЛЕНЕТИ ДЕВИЗИ, ФАЛСИФИКАТИ, ДЕЛОВИ ЗА ПОКЕР АПАРАТИ И ДРУГО

Во текот на минатата недела, царинските службеници открија повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани девизи, фалсификати, техничка стока, компјутерски делови, мобилни телефони, делови за лифтови, автоделови, сообраќајна дозвола, облека, торби, постелнина, завеси, делови за покер апарати, боров мед и друго.
повеќе ...
11.11.2016   12,5 КИЛОГРАМИ МАРИХУАНА ЗАПЛЕНЕТИ НА ГП ТАБАНОВЦЕ

На 10 ноември 2016 година, царинските службеници од Одделението за оперативни работи во соработка со полициски службеници на граничниот премин Табановце, во автомобил со германски регистарски ознаки запленија околу 12,5 килограми марихуана.
повеќе ...
09.11.2016   САД Ѝ ДОДЕЛИ ОПРЕМА НА ЦАРИНСКАТА УПРАВА

На 08.11.2016 година, Програмата EXBS на Амбасадата на САД во Република Македонија на Царинската управа и предаде донација – опрема за патролни чамци, во вредност од 15 илјади долари.
повеќе ...
08.11.2016   ОТКРИЕНИ ИЗМАМИ И МИГРАНТИ, ЗАПЛЕНЕТИ ДЕВИЗИ, АЛКОХОЛНИ ПИЈАЛОЦИ, ФАЛСИФИКАТИ И ДРУГО

Во текот на минатата недела, царинските службеници открија три измами, еден обид за нелегален влез на патници и повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани девизи, алкохолни пијалоци, облека, техничка стока, стаклени чаши и фалсификати.
повеќе ...
08.11.2016   ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПОДИГАЊЕ НА УВЕРЕНИЈА ЗА ПОЛОЖЕН ИСПИТ

Се известуваат кандидатите кои го положија стручниот испит за лиценциран застапник на 01.11.2016 година, дека уверенијата за положен испит може да ги подигнат во просториите на Царинската управа (стара зграда, канцеларија број 9).
повеќе ...
07.11.2016   ПОДНЕСЕНИ КРИВИЧНИ ПРИЈАВИ ОД ЦАРИНСКА УПРАВА ВО ОКТОМВРИ 2016 ГОДИНА

Постапувајќи по констатирани неправилности, Царинската управа на Република Македонија во месец октомври 2016 година, до надлежните јавни обвинителства, поднесе 12 кривични пријави против 5 правни и 12 физички лица.
повеќе ...
03.11.2016   ОТКРИЕНИ И ЗАПЛЕНЕТИ ФАЛСИФИКАТ ШАМПОНИ И БОНБОНИ

Царинската управа на Република Македонија постојано работи на унапредување на системот на царинските мерки за заштита на правата од интелектуална сопственост, исполнувајќи ги своите надлежности во согласност со Законот за царински мерки за спроведување на заштита на правата од интелектуална сопственост.
повеќе ...
 

За пристап до архивата на вести, кликнете овде

 

  

Контакт информации за Царинарници и царински испостави (Интерактивна мапа на Царинска управа)

 

 

MK | EN | SQ

 
 
 
 

ИСПИТ ЗА ЛИЦЕНЦИРАН ЗАСТАПНИК -СЛЕДЕЊЕ ВО ЖИВО

 

ПРИЈАВЕТЕ КОРУПЦИЈА ВО ЦАРИНСКАТА УПРАВА

 

АНКЕТА ЗА КОРУПЦИЈА

 e-Carina
НОВ КОМПЈУТЕРИЗИРАН ТРАНЗИТЕН СИСТЕМ-NCTS
СИСТЕМ ЗА ОБРАБОТКА НА ДЕКЛАРАЦИИ И АКЦИЗНИ ДОКУМЕНТИ-СОЦДАД
ИНТЕГРИРАНА ТАРИФНА ОКОЛИНА (ИТО)

   

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА ЕОРИ БРОЈ

 

Е-ТРГОВИЈА

 

ПРОМОТИВЕН СПОТ ЗА КАПАЊАТА ЗА УСНО ПРИЈАВУВАЊЕ НА СТОКА

АНКЕТА ЗА БИЗНИС ЗАЕДНИЦАТА

КОЛКУ СТЕ ЗАДОВОЛНИ ОД ЦАРИНСКИТЕ ЗАСТАПНИЦИ?

БЕЗГОТОВИНСКОТО ПЛАЌАЊЕ НА ЦАРИНСКИТЕ ДАВАЧКИ

 

 Новини
ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ 2015
повеќе ...
ИЗВЕШТАЈ ЦУРМ ТРЕТ КВАРТАЛ 2015
повеќе ...
    
 

 
 
 Линкови

 
 
 Сервиси

Supported by
| ??????
Моментално посетители: 21
Вкупно посетители: 9595614

 
Почетна | За нас | Патници | Бизнис заедница | Контакт |Мапа на са?тот
?2004 Царинска управа на Република Македони?а